top of page
Under en graviditet sker följande med dina magmuskler:

 

Djupa muskeln Transversus Abdominis, som löper runt från ryggen hela vägen fram på magen likt en korsett, töjs ut tillsammans med tillhörande struktur i och med att magen växer.

 

Därmed "delas" raka bukmuskeln Rectus Abdominis ("situps-muskel") och glider ut åt sidorna. Det som egentligen sker här är att bindväven mellan muskelbukarna i RA töjs ut (diastas) och den kan även gå sönder och bråck kan uppstå.

 

Efter förlossning är TA och hela bukhinnan som musklerna fäster in i uttöjd som ett slappt gummiband och dom raka musklerna, RA, är slappa och har förlorat sin spänst. TA behöver få tillbaka sin spänning och dra ihop sig. Därefter kan även RA komma tillbaka närmre varandra och diastasen gå ihop.

 

Hos alla kvinnor går inte diastasen helt ihop, men det viktiga är att få kontroll på dom djupa magmusklerna, så att kvinnan kan hålla emot ett buktryck (skapas vid ex hosta, lyft och träning), fördela kraft över kroppen vid rörelse och avlasta och stabilisera bäcken och ryggrad i vardagen.

 

Bäckenbotten fungerar som ett "golv" och samarbetar med djupa magmuskulaturen (och även andningsmuskeln diafragma som fungerar som ett "tak" där ett buktryck kan skapas inne i detta "rum"). Dessa arbetar tillsammans för att stabilisera kroppen, stötdämpa och hålla organen på plats. Bäckenbotten utsätts för stora påfrestningar med tyngd neråt under hela graviditeten och med träning blir det lättare att åter få aktivering och kontroll i dessa muskler.

 

Om man efter graviditet har låg kontroll av sina inre magmuskler och bäckenbotten och börjar träna för tuffa övningar tex. plankan, fällkniv eller andra övningar som kräver buktryck, kan inte inre muskler arbeta som dom ska och ytliga muskler tar över. Eftersom dom inre musklerna inte kan hålla emot buktrycket inifrån, så töjs bukhinna, diasts och bäckenbotten ut ÄNNU mer.

 

Därför är grunden för ALL träning att aktivera och kunna kontrollera djupa magmuskler och bäckenbotten först!

 

Kan man inte aktivera och ha kontroll på dessa inre stabiliserande muskler i vardagen (vilket förekommer även hos "vältränade" personer), kompenserar kroppen genom att tex aktivera yttre magmuskler eller sätesmuskler för att stabilisera bäckenet. Detta kan bl a ge en väldigt dålig hållning, ryggproblem, ökat tryck utåt i magens djupa strukturer och nedåt i bäckenbotten (med påföljande problem) och svårigheter att kunna andas och vidga bröstkorgen ordentligt, eftersom du då "låser fast" revbenen.

 

Bild lånad från mammamage.se

Martina Lindblom

 

Hälsopedagog

Cert. Mammamage-tränare

 

KONTAKTA MIG

martina@lewakroppsterapi.se

072-5170396

Facebook: helathymum.se

Instagram: healthymum.se

bottom of page